Izlet Haloze april 2019

Letni društveni izlet – obisk Haloz

 

V soboto, 13. aprila 2019, smo obiskali Haloze. Najprej smo se ustavili na kmetiji Šmigoc. Tu nam je gospodar Jožef, ki je tudi predsednik zadruge, predstavil mobilno polnilnico. Kupili so jo člani zadruge s pomočjo razpisov. Gre za zelo sodobno in praktično zadevo vgrajeno na tovornjaku. Usluge koristijo tako člani zadruge, kakor tudi drugi. Predstavljena nam je bila še kmetija opremljena s sodobno računalniško tehnologijo. V hlevu imajo približno 300 krav, katerih molžo opravljajo z robotoma. Letno namolzejo več kot milijon litrov mleka.

Z mladim gospodarjem smo se s kmetije odpeljali v Vidovo klet, ki se nahaja v samem središču Vidma pri Ptuju. Starejša klet je grajena iz opeke in popolnoma obnovljena. Lastnik je občina, ki pa jo ob simbolični najemnini koristi zadruga. Služi v promocijsko-prodajne namene za vinogradniške člane te zadruge. V kleti nam je naš gostitelj Jurij lepo predstavil vina vinogradništva Šmigoc, katera smo tudi degustirali. Vsa po vrsti so bila odlična.

Sledil je naš naslednji postanek na turizmu Pungračič, kjer domuje lanska vinska kraljica Katarina. Postregli so nas z izvrstnim kosilom. Nadaljevali smo v njihovi kleti z degustacijo. Klet je novejša in urejena do potankosti. Imajo nekaj vinogradov tudi na hrvaški strani. Predstavljena so bila odlična vina ob popolni izvedbi in natančni razlagi s strani gospodarja Roberta.

Nadaljevali smo do naslednje destinacije in sicer vinogradništva Gorjup. Tu nas je pričakal mladi gospodar Nejc s svojimi vini. Vse vinograde ima v večini zasajene na terasah. Ponujena so nam bila res odlična vrhunska vina. Tu se je videlo koliko truda je vloženega v pridelavo in kletarjenje z njegove strani.

Polni prelepih vtisov smo se odpravili nazaj proti domu na večerjo v turizem pri Martinovih na Globočicah. Tu nas je pričakal gospodar Franc z dobrodošlico. Imeli smo odlično in obilno večerjo. Gospodar nam je še podrobno opisal njihovo kmetijo in nas povabil na degustacijo v klet. Tudi tu moramo poudariti, da smo pili odlična vina. Ob zvokih harmonike smo se na kmetiji zabavali do poznih ur.

 

Franci GRUBIČ